Vill starta organisation för bättre SMSlån

Regeringen hotar med betydligt tuffare regler för smslån och snabblån. Lånföretagens svar på detta kan vara att gå ihop i en branschorganisation. I början av året (2013) skrev sverigesradio.se en artikel som handlade om att några smslånföretag funderar på att starta en organisation för företag i smslån-branschen där bara de företag som klarar av organisationens krav och villkor får gå med.

Reklam: Låna 2000 Kr via SMS. Besked direkt i mobilen. Klicka här!

Bild: BQ Readers via Wikimedia Commons

Bild: BQ Readers via Wikimedia Commons

Sverigesradio har gjort en intervju med Rickard Gabler (Länk till artikeln) som är verkställande diriktör på bolaget Mobillån, och det är också han som har tagit initiativet till att skapa en gemensam organisation med strikta regler. Han berättar bland annat i intervjun om att den tänkta organisationens medlemmar tillsammans ska arbeta fram genensamma standardavtal om hur mobillånföretagen ska arbeta. Det kan bland annat röra frågor som om hur företagen ska marknadsföra sig, men även andra regler som sträcker sig längre än det som är stadgat enligt lag. Exempel på sådant skulle kunna vara hur företagens kreditgivning och deras kreditbedömningar fungerar. Han berättar att organisationen kanske skulle kunna ha en högre standard än vad lagen säger.

Vill ha bättre kontroll över hur många som lånar via sms

Sverigesradio skriver också om att detta initiativ är något som glädjer kronofogden och att kronofogden vill börja samarbeta närmare med snabblånebolagen. Antalet personer som hamnar hos dem genom att ha tagit ett eller flera smslån har ökat under senare år, men hur många personer som faktiskt använder SMSlån vet man inte. Det är dock något som så väl kronofogden som snabblåneföretagen vill ha större koll på, och ett sätt att gemensamt kunna få bättre information kring detta kan vara att gå ihop i en organisation.
Martin Kling som arbetar på kronofogden berättar för Sveriges radio att genom en samverkan med snabblångivarnas samverkansorganisation så skulle man få bättre chanser till att komma till rätta med problem där privatpersoner drar på sig stora skulder. Kronofogden vill få bättre information kring hur stor del av de som får sina lån beviljade som sedan kommer till kronofogden.

Artikeln skrevs 2013-06-20