lan-med-kronofogden

Om man inte kan betala räkningar på grund av en akut situation eller för att man på något vis missat en skuld så gäller det att hålla huvudet kallt och att hantera det hela på rätt sätt. Man behöver inte drabbas av panik för att man plötsligt inte kan betala räkningar.

Många drabbas av detta och med rätt plan och lite framförsikt så kan man lösa problemet utan att hamna i en skuldfälla och drabbas av dåligt rykte med anmärkning hos Kronofogden som ligger kvar i flera år.

Om man inte kan betala räkningar så ska man börja med att ta ett djupt andetag, samla ihop de räkningar man har och sedan betänka följande råd:

Kontakta fordringsägarna

Det första som man ska göra om man inte kan betala räkningar är att kontakta fordringsägarna. Den som väntar på betalning kan inte gissa på varför den har uteblivit och de flesta företag kommer inom en ganska snar tid att skicka ärendet vidare till inkasso vilket i sin tur kan leda till en betalningsanmärkning hos Kronofogden.

För att slippa de extra avgifter som inkasso och Kronofogden innebär så ska man genast kontakta fordringsägaren då man upptäcker att man inte kommer att kunna betala sina räkningar i tid.

Det är ganska vanligt att företag får förfrågningar om uppskov. Du kan kanske få ytterligare 30 dagar på dig att betala eller så kan man dela upp beloppet i delsummor. Då du väljer att prata direkt med fordringsägaren om din situation så är du redan på god väg att lösa problemet på ett smidigt sätt. Du hittar kontaktuppgifter till olika långivare hos snabblån.io bland annat.

Betalningsplan

Då du sett till att tala om för fordringsägarna att du inte kommer att kunna betala räkningarna i tid så är det dags att utforma en plan för hur du nu ska kunna betala dina skulder. Om du till exempel har förlorat ditt jobb så kan din ekonomi se helt annorlunda ut.

I vissa fall betyder detta kanske att du inte kan unna dig samma livsstil som tidigare. Du får kanske rentav sälja en del prylar som du nu inte har råd med. Detta innebär kanske även att du får säga upp abonnemang som tillsammans utgör en rejäl kostnad varje månad.

Ta hjälp av en duktig rådgivare som kan se över din ekonomi och peka ut var du kan spara för att täcka för dina skulder. Genom en ny plan för din ekonomi så kan du klara dig igenom en tuff period utan att det ska leda till problem för flera år framöver.

Lån för att betala räkningar

Det kan kännas lockande att ta ett snabbt sms lån för att täcka för räkningar som man inte kan betala. Om du inte kan betala räkningar så är det inte särskilt smart att genast vända sig till snabba och dyra lån. Det här kan leda till ännu större problem. Mikrolån tar man endast då man vet att pengarna kommer att finnas på kontot följande månad.

Lån kan man alltså använda sig av om svackan är tillfällig och resultatet av en oväntad utgift, men aldrig då man mist sitt jobb eller då man på något annat sätt förlorat en viktig inkomst.

Budget och långsiktig planering

För att undvika att hamna i samma situation igen är det viktigt att göra en budget och planera sin ekonomi långsiktigt. Sätt upp en budget där du tydligt ser dina inkomster och utgifter. Identifiera onödiga kostnader som kan skäras bort och prioritera att betala av skulder.

Ta hjälp vid behov

Om situationen känns överväldigande, tveka inte att söka hjälp. Det finns många organisationer och rådgivare som kan hjälpa dig att hantera din ekonomi och hitta lösningar som passar din situation. Ibland kan en utomstående perspektiv ge den klarhet som behövs för att ta rätt steg framåt.

Genom att följa dessa råd och agera proaktivt kan man undvika att hamna i en svår ekonomisk situation och istället hitta vägar att hantera sina obetalda räkningar på ett ansvarsfullt och hållbart sätt.